Gefeliciteerd!

18 jaar en voor de wet volwassen

Nu kunnen we je ook met “u” aanspreken, maar dat doen we natuurlijk niet. Je bent 18 jaar en voor de wet volwassen. Wij willen je graag wat tips meegeven wat er verandert. En welke acties je zelf moet ondernemen om je verzekeringen op orde te houden.

 • Zorgverzekering
  Je bent tot je 18e jaar automatisch meeverzekerd met je ouders. Vanaf de eerste maand dat je 18 geworden bent moet je een eigen basisverzekering hebben. Als je zelf geen actie onderneemt en geen eigen verzekering afsluit. Blijf je via je ouders verzekerd. Zij betalen dan de zorgpremie. Hebben je ouders/verzorgers een aanvullende zorgverzekering. Dan krijg je hetzelfde pakket. Kijk even of dit nodig is. Anders zou je deze kunnen opzeggen. Dit scheelt maandelijkse kosten.
  Tip! Je hebt recht op zorgtoeslag. Deze toeslag kan je via de site van de Belastingdienst aanvragen.

  Klik hier voor de website van de Belastingdienst.
 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Hebben je ouders geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan is het verstandig om dit voor jezelf af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je aan anderen onbedoeld toebrengt. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, een feestje of als je onderweg bent. De schade kan zo groot zijn dat je dit zelf niet kan betalen.
 • Rechtsbijstandverzekering
  Je krijgt juridische bijstand bij het oplossen van een probleem. Ga je op kamers en hebben je ouders/verzogers een rechtsbijstandverzekering. Dan blijf je meeverzekerd. Ga je op een adres wonen en je studeert niet meer voltijd? Dan is het verstandig om eens in dit onderwerp te duiken en na te gaan of je een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten. Je bent te laat als er op het moment van afsluiten al zaken spelen of dreigen te gaan spelen.
 • Reisverzekering
  Per verzekeraar verschilt het of je wel of niet onder de reisverzekering van je ouders valt.
 • Tussenjaar en op reis
  Ga je voor een langere periode op reis? Controleer je reisverzekering. Ga je buiten Europa op reis? Zet dan je verzekering op werelddekking.  Heb je een kortlopende reisverzekering. Het zou kunnen dat je goedkoper uit bent met een doorlopende reisverzekering. Als je een reis boekt neem dan even contact met ons op. We zoeken het voor je uit!
 • Inboedelverzekering
  Woon je in een studentenhuis? Grote kans dat er veel mensen in en uit lopen. Ook mensen die er misschien niks te zoeken hebben. Als je eens bij elkaar optelt wat je spullen waard zijn schrik je daar misschien wel van. We verstaan onder inboedel alles in je woning wat je mee zou nemen als je gaat verhuizen. Als je zelf niet aanwezig bent doe altijd de deur op slot. Met de inboedelverzekering ben je verzekert tegen schade en diefstal. In geval van diefstal moet er aantoonbare braakschade in de kamer te zien zijn.
 • Uitvaartverzekering
  Het is niet iets om gelijk aan te denken als je 18 wordt of net geworden bent, maar wel heel belangrijk. Mochten je ouders al een uitvaartverzekering hebben afgesloten. Dan zou je kunnen kijken of je de polis over kan zetten op je eigen naam. Dit kan als voordeel hebben dat je nog op oude voorwaarden en een betere premie de verzekering kan voortzetten. De kosten van een gemiddelde uitvaart bedragen volgens de Consumentenbond zo’n €8000,-. Met een uitvaartverzekering voorkom je dat je nabestaanden opzadelt met de kosten van de uitvaart.
 • Betaalrekening
  Tot je 18e hebben je ouders/verzorgers toegang tot je bankzaken. Wil je graag dat er toch nog iemand meekijkt op je rekening? Dan kan je ouders/verzorgers machtigen voor je rekening. Dit betekend dat zij ook je bankzaken kunnen behartigen. Tegenwoordig kan je dit soort zaken ook al via internetbankieren regelen. Voor de voorwaarden en waar je dan precies toestemming voor verleend zou je even bij je eigen bank moeten informeren.
 • Autoverzekering
  Kans is groot dat je al een rijbewijs hebt. Misschien ben je ook al in het bezit van een auto of ben je op zoek. Rij je af en toe in de auto van je ouders? Dan ben je verzekerd via de autoverzekering van je ouders. Hierdoor bouw je geen schadevrije jaren op. Ben jij hoofdbestuurder? Dus rij jij vaak in de auto? Dan is het verstandig om de auto op eigen naam te zetten. Je bouwt dan niet alleen schade vrije jaren op waardoor je premie lager wordt, maar alleen dan is een schade of een ongeval gedekt.

Heb je vragen? Je kan je vraag stellen via de app, mail of telefonisch. Uiteraard ben je natuurlijk ook van harte welkom bij ons op kantoor!

 

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies van een betrokken specialist?

Dan is Scharenborg Beltrum b.v. er voor u. Onze deskundigen staan voor u klaar als het gaat om uw bankzaken,
hypotheek of verzekeringen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen