Scharenborg Beltrum in nieuwe, vertrouwde handen

Edwin Penterman neem het stokje over van Huub Scharenborg

LEES MEER…

Scharenborg Beltrum in nieuwe, vertrouwde handen

Edwin Penterman neem het stokje over van Huub Scharenborg

LEES MEER…

Bankzaken

Scharenborg Beltrum b.v. is uw betrokken adviseur en specialist als het gaat om uw bankzaken.

Meer informatie

Hypotheken

Onafhankelijk en persoonlijk advies over hypothecaire zaken vindt u bij Scharenborg Beltrum b.v.

Meer informatie

Verzekeringen

Welke risico’s loopt u en welke verzekeringen passen daarbij? Scharenborg Beltrum b.v. helpt u verder.

Meer informatie

Download de app

Meer informatie

Over Scharenborg Beltrum b.v.

Bij Scharenborg Beltrum b.v. denken we met onze relaties mee. Met ons oplossingsgericht vermogen willen we onze klanten niet alleen nu hiermee helpen maar ook naar de toekomst toe. Zo willen we mensen helpen bij het inzichtelijk krijgen van hun werkelijke (financi├źle) wensen, behoeften en doelstellingen.

Hebben we deze samen bepaald, dan gaan we aan de slag met mogelijke oplossingen hiervoor. Als we deze in kaart hebben gebracht zullen we samen trachten deze te realiseren en te waarborgen. Ons doel is om in begrijpelijke taal oplossingen aan te dragen, waarbij op basis van wederzijds vertrouwen het gewenste resultaat wordt behaald.

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies van een betrokken specialist?

Dan is Scharenborg Beltrum b.v. er voor u. Onze deskundigen staan voor u klaar als het gaat om uw bankzaken,
hypotheek of verzekeringen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen

Ons laatste nieuws

Article Site
Terug naar alle artikelen

Verhuizen om onder een hoge boeterente uit te komen

Huizenkopers die in het verleden voor zekerheid hebben gekozen, kunnen nu nog vastzitten aan een hoge hypotheekrente. Is verhuizen de oplossing of toch niet?

Kopers van een huis beseffen zich vaak niet dat ze nu tegen een zeer lage hypotheekrente een hypothecaire lening afsluiten. Voor tarieven rond de 2,5 procent zet je de hypotheekrente nu voor een periode van 20 jaren vast. In 2011 betaalde je voor 20 jaren vast nog een tarief van 5,5 procent of zelfs nog meer. Achteraf gezien was het lang vastzetten van de hypotheekrente een ongelukkige keuze. In dat geval zitten de huiseigenaren namelijk nog tot 2031 vast aan een rentetarief van 5,5 procent. Ze kunnen de rentevast periode openbreken, maar de boeterente zal flink in de papieren lopen. Het gaat om tienduizenden euro’s. Is er een andere oplossing?

Hoge lasten door de rentevast periode

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je voor een rentevast periode. Dit is een contract met de geldverstrekker waarin je een vast rentepercentage afspreekt voor een bepaalde periode. Een stijging van de rente heb je geen last van, maar van een renteverlaging kun je niet profiteren. Als je 7 jaren geleden de hypotheekrente voor 20 jaren vast hebt gezet, betaal je in vergelijking met de huidige tarieven een erg hoge hypotheekrente. Een deel van de hypotheek kun je boetevrij aflossen, maar voor het resterende deel moet je een boeterente betalen.

Hoeveel betaal je nu meer aan hypotheekrente?

Uitgaande van het eerder berekende verschil van 3 procent, betaal je voor iedere 100.000 euro aan hypotheek ongeveer 250 euro extra per maand. Uitgaande van een hypotheek van 200.000 euro gaat het dus maar liefst om 500 euro meer aan rentelasten. In het geval de hypotheekrente nog voor 10 jaren vast staat, betaal je dus extra aan rentelasten: 120 maanden x 500 euro = 60.000 euro (uitgaande van een hypotheek van twee ton). Door de hypotheekrenteaftrek komt de netto schade lager uit, maar het blijft nog steeds een substantieel bedrag.

Of je gaat verhuizen om van de hypotheek af te komen

Bij verkoop van jouw huis kun je van de huidige hypotheek af. Speciaal voor de hypotheek verhuizen is natuurlijk wel erg veel gedoe, maar als de besparing in de vele tienduizenden euro’s loopt, loont het de moeite. Natuurlijk brengt verhuizen ook hoge lasten met zich mee. Het moet dus wel om een groot verschil in maandlasten gaan om voor deze oplossing te kiezen. Als je toch al overweegt om te verhuizen, is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Neem geen overhaaste beslissing. Het is wel een erg drastische manier om onder jouw hypotheek uit te kunnen. Laat je eerst goed adviseren, misschien zijn er andere oplossingen voor jouw situatie.