Scharenborg Beltrum in nieuwe, vertrouwde handen

Edwin Penterman neem het stokje over van Huub Scharenborg

LEES MEER…

Scharenborg Beltrum in nieuwe, vertrouwde handen

Edwin Penterman neem het stokje over van Huub Scharenborg

LEES MEER…

Bankzaken

Scharenborg Beltrum b.v. is uw betrokken adviseur en specialist als het gaat om uw bankzaken.

Meer informatie

Hypotheken

Onafhankelijk en persoonlijk advies over hypothecaire zaken vindt u bij Scharenborg Beltrum b.v.

Meer informatie

Verzekeringen

Welke risico’s loopt u en welke verzekeringen passen daarbij? Scharenborg Beltrum b.v. helpt u verder.

Meer informatie

Download de app

Meer informatie

Over Scharenborg Beltrum b.v.

Bij Scharenborg Beltrum b.v. denken we met onze relaties mee. Met ons oplossingsgericht vermogen willen we onze klanten niet alleen nu hiermee helpen maar ook naar de toekomst toe. Zo willen we mensen helpen bij het inzichtelijk krijgen van hun werkelijke (financiƫle) wensen, behoeften en doelstellingen.

Hebben we deze samen bepaald, dan gaan we aan de slag met mogelijke oplossingen hiervoor. Als we deze in kaart hebben gebracht zullen we samen trachten deze te realiseren en te waarborgen. Ons doel is om in begrijpelijke taal oplossingen aan te dragen, waarbij op basis van wederzijds vertrouwen het gewenste resultaat wordt behaald.

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies van een betrokken specialist?

Dan is Scharenborg Beltrum b.v. er voor u. Onze deskundigenĀ staan voor u klaar als het gaat om uw bankzaken,
hypotheek of verzekeringen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen

Ons laatste nieuws

Article Site
Terug naar alle artikelen

Hoeveel belasting betaal je over jouw spaargeld?

Spaargeld wordt in 2018 niet zwaar belast. Dat komt door de lage rente van dit moment. Hoeveel belasting ben je verschuldigd boven de vrijstelling?

Al jaren wordt er ophef gemaakt over de naar verhouding zware belastingdruk over spaargeld. Al jaren zit de spaarrente ver onder de 1 procent. Toch werd voor de zogenaamde vermogensrendementsheffing tot 2017 nog steeds uitgegaan van een fictief rendement met 4 procent. Dat voelt als onredelijk aan en daar zijn gelukkig ook veranderingen in doorgevoerd, maar niet voor iedereen. Voor belastingplichtigen met een groot kapitaal is de belastingdruk juist groter geworden.

Hoeveel belasting betaal je over jouw spaargeld?

De Belastingdienst heft belasting over de hoogte van het vermogen. Hieronder wordt jouw spaargeld gerekend, maar bijvoorbeeld ook de waarde van jouw cryptomunten (zoals bitcoins), belegd vermogen in aandelen en de waarde van een tweede huis. Per belastingplichtige bestaat recht op een vrijstelling van 30.000 euro. Over het meerdere tot 105.000 euro bedraagt de heffing 0,61 procent. Over het meerdere tot 1.005.000 euro bedraagt de heffing 1,3 procent. Is jouw vermogen nog hoger? Over het meerdere brengt de Belastingdienst jou 1,61 procent in rekening.

Over een vermogen van 100.000 euro betaal je aan vermogensrendementsheffing:

100.000 – 30.000 = 70.000 euro x 0,61 procent = 427 euro

Partners mogen twee keer de vrijstelling berekenen en komen uit op:

100.000 – 60.000 = 40.000 euro x 0,61 procent = 244 euro

Heb je ook nog een inwonende zoon of dochter van 18 jaar of ouder? Hij of zij heeft een eigen vrijstelling van 30.000 euro.

Hoe bepaal je de hoogte van jouw vermogen?

Als je gebruik maakt van de vooringevulde belastingaangifte heeft de Belastingdienst alvast ingevuld hoeveel spaargeld je had op 1 januari van het belastingjaar. Het saldo op de eerste dag van het belastingjaar is namelijk bepalend voor de Belastingdienst. Het maakt voor de heffing niets uit wat er op 2 januari of op een willekeurige andere dag op jouw spaarrekening stond.

Ook contant geld telt mee als vermogen

Ook contant geld moet je meetellen als vermogen, maar er geldt wel een vrijstelling van 527 euro voor het jaar 2018. Dit bedrag geldt ook weer per belastingplichtige. Pas op met het verzwijgen van tegoeden in het buitenland. Voor het verzwijgen van vermogen kun je een zware boete krijgen. Ook goudstaven die onder je bed liggen moet je opgeven als vermogen. Een auto bijvoorbeeld niet, maar weer wel als je een auto hebt gekocht als een belegging.