Scharenborg Beltrum in nieuwe, vertrouwde handen

Edwin Penterman neem het stokje over van Huub Scharenborg

LEES MEER…

Scharenborg Beltrum in nieuwe, vertrouwde handen

Edwin Penterman neem het stokje over van Huub Scharenborg

LEES MEER…

Bankzaken

Scharenborg Beltrum b.v. is uw betrokken adviseur en specialist als het gaat om uw bankzaken.

Meer informatie

Hypotheken

Onafhankelijk en persoonlijk advies over hypothecaire zaken vindt u bij Scharenborg Beltrum b.v.

Meer informatie

Verzekeringen

Welke risico’s loopt u en welke verzekeringen passen daarbij? Scharenborg Beltrum b.v. helpt u verder.

Meer informatie

Download de app

Meer informatie

Over Scharenborg Beltrum b.v.

Bij Scharenborg Beltrum b.v. denken we met onze relaties mee. Met ons oplossingsgericht vermogen willen we onze klanten niet alleen nu hiermee helpen maar ook naar de toekomst toe. Zo willen we mensen helpen bij het inzichtelijk krijgen van hun werkelijke (financiƫle) wensen, behoeften en doelstellingen.

Hebben we deze samen bepaald, dan gaan we aan de slag met mogelijke oplossingen hiervoor. Als we deze in kaart hebben gebracht zullen we samen trachten deze te realiseren en te waarborgen. Ons doel is om in begrijpelijke taal oplossingen aan te dragen, waarbij op basis van wederzijds vertrouwen het gewenste resultaat wordt behaald.

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies van een betrokken specialist?

Dan is Scharenborg Beltrum b.v. er voor u. Onze deskundigenĀ staan voor u klaar als het gaat om uw bankzaken,
hypotheek of verzekeringen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen

Ons laatste nieuws

Article Site
Terug naar alle artikelen

Wordt de aflossingsvrije hypotheek een probleem voor de nabestaanden?

Een aflossingsvrije hypotheek op het huis is niet altijd problematisch, maar kunnen de kinderen de schuld na jouw overlijden dragen? Of toch maar aflossen?

De aflossingsvrije hypotheek was in het verleden populair door de lage maandlasten. Je lost niet af, dus de maandlasten over dit deel van de hypotheek zijn laag. Ook de aflossingsvrije hypotheek moet een keer afbetaald worden, maar dat kan ook pas na verkoop van het huis. Bij overlijden van de huiseigenaren wordt de aflossingsvrije hypotheek het probleem voor de kinderen. Is de aflossingsvrije hypotheek ook nog betaalbaar voor de kinderen?

Hoe hoog is de aflossingsvrije hypotheek?

Op een huis met een verkoopwaarde van 200.000 euro hoeft een aflossingsvrije hypotheek van 50.000 euro niet te zorgen voor financiële problemen bij de kinderen. Het huis kan namelijk verkocht worden met een flinke overwaarde. Als het huis een veel lagere waarde heeft, kan de aflossingsvrije hypotheek voor de kinderen wel een groot probleem vormen. Houd hier ook rekening mee in de overweging wat je met de aflossingsvrije hypotheek doet. In de toekomst kan de hypotheekrente sterk stijgen, dan kan een naar verhouding kleine hypotheekschuld toch zorgen voor hoge maandlasten.

Alsnog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Het probleem kun je deels ondervangen met een overlijdensrisicoverzekering. Bij jouw overlijden kunnen de kinderen de uitkering gebruiken voor het betalen van kosten en de hypotheeklasten. Met de uitkering hebben ze ook financieel de ruimte om het huis in alle rust te verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd de oplossing. De verzekering keert namelijk alleen maar uit bij overlijden vóór de einddatum. Overlijdensrisicoverzekeringen kennen vaak een maximale eindleeftijd van 75 of 80 jaar. Bij het in leven zijn op de einddatum van de verzekering vervalt de verzekering zonder een uitkering.

Zorg in ieder geval voor een financiële buffer

Een erfenis die volledig bestaat uit een eigen woning kan voor problemen zorgen. Ook als er overwaarde in het huis zit, moeten de nabestaanden wel in staat zijn om de woonlasten op te vangen tot het huis verkocht is. Over de overwaarde van het huis is waarschijnlijk ook nog erfbelasting verschuldigd. De Belastingdienst geeft nabestaanden tot acht maanden na het overlijden de tijd om de aangifte erfbelasting in te dienen. Daarna duurt het nog wel een paar maanden tot de aanslag van de Belastingdienst ook binnen is.