Scharenborg Beltrum in nieuwe, vertrouwde handen

Edwin Penterman neem het stokje over van Huub Scharenborg

LEES MEER…

Scharenborg Beltrum in nieuwe, vertrouwde handen

Edwin Penterman neem het stokje over van Huub Scharenborg

LEES MEER…

Bankzaken

Scharenborg Beltrum b.v. is uw betrokken adviseur en specialist als het gaat om uw bankzaken.

Meer informatie

Hypotheken

Onafhankelijk en persoonlijk advies over hypothecaire zaken vindt u bij Scharenborg Beltrum b.v.

Meer informatie

Verzekeringen

Welke risico’s loopt u en welke verzekeringen passen daarbij? Scharenborg Beltrum b.v. helpt u verder.

Meer informatie

Download de app

Meer informatie

Over Scharenborg Beltrum b.v.

Bij Scharenborg Beltrum b.v. denken we met onze relaties mee. Met ons oplossingsgericht vermogen willen we onze klanten niet alleen nu hiermee helpen maar ook naar de toekomst toe. Zo willen we mensen helpen bij het inzichtelijk krijgen van hun werkelijke (financi├źle) wensen, behoeften en doelstellingen.

Hebben we deze samen bepaald, dan gaan we aan de slag met mogelijke oplossingen hiervoor. Als we deze in kaart hebben gebracht zullen we samen trachten deze te realiseren en te waarborgen. Ons doel is om in begrijpelijke taal oplossingen aan te dragen, waarbij op basis van wederzijds vertrouwen het gewenste resultaat wordt behaald.

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies van een betrokken specialist?

Dan is Scharenborg Beltrum b.v. er voor u. Onze deskundigen staan voor u klaar als het gaat om uw bankzaken,
hypotheek of verzekeringen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen

Ons laatste nieuws

Article Site
Terug naar alle artikelen

Hypotheekrente van meer dan 4 procent? Overweeg oversluiten

De hypotheekrentes zijn nu laag, maar daar heb je niets aan als je nog vast zit aan een rentevast periode. Oversluiten kan de oplossing zijn.

Huiseigenaren die in een periode met hogere hypotheekrentes hebben gekozen voor een langlopende rentevast periode, betalen nu mogelijk nog een hypotheekrente van 4 procent of meer. ABN Amro was benieuwd hoe huiseigenaren de hoogte van de hypotheekrente beleven. Een derde van de huiseigenaren vindt de hypotheekrente die ze verschuldigd zijn over de hypotheekschuld hoog. Een paar jaren geleden werd een hypotheekrente van 4 procent voor tien jaar vast als zeer laag ervaren. Nu niet meer. Ongeveer 7 op de 10 huizenbezitters met een hypotheekrente van 4 procent of hoger overweegt nu om over te sluiten.

Wat is een hoge en wat is een lage hypotheekrente?

Historisch gezien is een hypotheekrente van 4 procent voor een rentevast periode van 10 jaar echt niet hoog. Maar het is begrijpelijk dat huiseigenaren dat nu wel zo voelen. Als je nu kiest voor een rentevast periode van 10 jaar, komt de hypotheekrente iets boven de 2 procent uit. Eigenlijk vreemd want een aantal jaren geleden werd er al gesproken over historisch lage hypotheekrentes. Daarna is het nog flink verder gezakt. Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes iets gestegen, maar er worden ook alweer verlagingen doorgevoerd.

Is oversluiten van de hypotheek verstandig?

Je kunt niet zomaar de oude hypotheek inruilen voor een nieuwe. Je hebt namelijk een overeenkomst gesloten met de huidige bank. Met een rentevast periode van 10 jaren, zit je dus 10 jaren vast aan de huidige geldverstrekker. Je kunt de overeenkomst verbreken, maar daar brengt de geldverstrekker wel een boeterente voor in rekening. Maar laat je hier niet door afschrikken. Je krijgt er namelijk een lagere hypotheekrente voor terug. Eigenlijk wordt het renteverschil tussen de tarieven van toen en nu met elkaar verrekend. De boeterente kan hoog oplopen, maar in de loop der jaren verdien je dit terug door lagere maandlasten. Een deel van 10 of 15 procent van de hypotheekschuld is ook nog eens boetevrij af te lossen.

Niet oversluiten en toch profiteren van de lage hypotheekrente

Oversluiten heeft een nadeel. Namelijk de kosten voor het oversluiten en de boeterente. Ook als je hier geen behoefte aan hebt, kun je profiteren van de lage hypotheekrentes van dit moment, namelijk met rentemiddeling. De huidige rentevast periode wordt dan vermengd met een nieuwe rentevast periode tegen de huidige rentes. Je zet de hypotheekrente dan weer voor een langere periode vast, maar tegen een lagere rente.