Op zoek naar financiële zekerheid?

We realiseren uw financiële wensen
op een deskundige, transparante & eerlijke manier

Behoefte aan een persoonlijke raadgever?

Onze specialisten staan voor u klaar om u te
voorzien van een betrouwbaar & professioneel advies

scharenborg
Meer inzicht in uw financiële situatie?

Uw bankzaken, hypotheek en verzekeringen zijn veilig bij ons;
we bieden u graag een deskundige & betrouwbare helpende hand

Bankzaken

Scharenborg Beltrum b.v. is uw betrokken adviseur en specialist als het gaat om uw bankzaken.

Meer informatie

Hypotheken

Onafhankelijk en persoonlijk advies over hypothecaire zaken vindt u bij Scharenborg Beltrum b.v.

Meer informatie

Verzekeringen

Welke risico’s loopt u en welke verzekeringen passen daarbij? Scharenborg Beltrum b.v. helpt u verder.

Meer informatie

Download de app

Meer informatie

Over Scharenborg Beltrum b.v.

Bij Scharenborg Beltrum b.v. denken we met onze relaties mee. Met ons oplossingsgericht vermogen willen we onze klanten niet alleen nu hiermee helpen maar ook naar de toekomst toe. Zo willen we mensen helpen bij het inzichtelijk krijgen van hun werkelijke (financiële) wensen, behoeften en doelstellingen.

Hebben we deze samen bepaald, dan gaan we aan de slag met mogelijke oplossingen hiervoor. Als we deze in kaart hebben gebracht zullen we samen trachten deze te realiseren en te waarborgen. Ons doel is om in begrijpelijke taal oplossingen aan te dragen, waarbij op basis van wederzijds vertrouwen het gewenste resultaat wordt behaald.

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies van een betrokken specialist?

Dan is Scharenborg Beltrum b.v. er voor u. Onze deskundigen staan voor u klaar als het gaat om uw bankzaken,
hypotheek of verzekeringen. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen

Ons laatste nieuws

Article Site
Terug naar alle artikelen

Eenvoudiger spaarhypotheek tussentijds aflossen

Voor iedereen met een spaar- of een beleggingshypotheek wordt het aflossen met de opgebouwde waarde eenvoudiger. Vanaf 1 april zijn de mogelijkheden namelijk verruimd.

Tot 2013 werden er hoofdzakelijk hypotheken afgesloten waarin de hypotheekschuld tot de einddatum maximaal bleef. Het voordeel hiervan is dat het fiscale voordeel gedurende de volledige looptijd van de hypotheek maximaal blijft. Natuurlijk zit er ook een keerzijde aan. Je hypotheekschuld blijft ook maximaal. Dit heeft er mede voor gezorgd dat er meer dan één miljoen huizen in de periode van 2009 tot 2014 onverkoopbaar waren. De hypotheekschuld in deze huizen was hoger dan de verkoopwaarde. De aflossing doorschuiven naar de einddatum is voor nieuwe hypotheken niet meer de standaard.

Wat is er veranderd per 1 april?

De aflossing van de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek wordt bij elkaar gespaard in een aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering (levensverzekering) of op een speciale rekening (banksparen). De verandering is dat de tijdsklemmen verwijderd zijn. Deze term zegt jou waarschijnlijk niets. Het komt erop neer dat het kapitaal in de verzekering of op de rekening minimaal 15 of 20 jaar vast stonden. Bij het eerder opnemen van het opgespaarde bedrag, volgde er mogelijk een fiscale sanctie. Sinds 1 april is dat niet meer het geval.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een bedrag van maximaal € 162.500 van het opgebouwde bedrag kun je gebruiken om je hypotheek (deels) af te lossen. Een lagere hypotheekschuld is het grootste voordeel, maar toch blijft het opletten. Het kan je ook geld kosten in plaats van opleveren. Het kan aantrekkelijk zijn, maar per geval moet beoordeeld worden wat de beste keuze is. Je kunt bij een grote aflossing een boeterente verschuldigd zijn. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je mag in de meeste hypotheken 10 tot 20 procent van de oorspronkelijke hypotheekschuld tussentijds aflossen. Van een hypotheek van 200.000 euro mag je dus 20.000 tot 40.000 euro tussentijds extra aflossen.

Je kunt ook een dief van je eigen portemonnee zijn

Dat de tijdsklemmen verwijderd zijn is goed nieuws, maar dat wil nog niet zeggen dat het voor jou ook slim is om er iets mee te doen. Stel, Je hebt een spaarhypotheek waarvan de hypotheekrente nog voor 8 jaar vast staat tegen 5 procent. In de kapitaalverzekering is een kapitaal opgebouwd van 35.000 euro. Het is niet slim om de waarde uit de polis te trekken. In de spaarhypotheek krijg je namelijk over het gespaarde bedrag een rentevergoeding die gelijk is aan de betaalde hypotheekrente. Je hebt dus nog 8 jaar recht op 5 procent rendement over het gespaarde kapitaal van nu 35.000 euro. Zo’n rendement haal je nergens.

Moet ik iets met mijn spaarhypotheek of beleggingshypotheek?

Per individueel geval moet gekeken worden naar de mogelijkheden met de hypotheek. Er is namelijk niet één advies dat geldt voor alle huiseigenaren met deze hypotheekvormen. Een hypotheek is en blijft maatwerk.